De spirituele betekenis van lichamelijke klachten

Ik zie vaak deze vraag voorbij komen. Mensen die lichamelijk ergens last van hebben en zich afvragen of dit de oorzaak is van een spirituele / geestelijke blokkade. Los van ons aardse lichaam hebben we ook een spiritueel lichaam. Dit wordt vaak vergeten. Zo zijn er een aantal fysieke problemen die soms een spirituele blokkade als oorzaak hebben. Hier tref je een lijst aan met de meest voorkomende problemen en hun spirituele betekenis. Mocht onderstaande geen hulp bieden dan is het natuurlijk altijd wijs om even langs een arts te gaan! Toch is het zeker het proberen waard.

Hoofdpijn
Oorzaak:
Een (chakra) blokkade in de nek en het kruin. Omdat het hier niet meer stroomt stapelen emoties, gedachten en impulsen zich op. Wat ontluikt in een “explosie” in het hoofd. Deze blokkade kan ontstaan door het teveel leven in je hoofd. Hierdoor raak je kosmisch uit balans. Ook een extreme controledwang kan hiermee in verband liggen. Ego en geest liggen niet goed op één lijn.

Oplossing:
uit je hoofd en terug naar je gevoel. Probeer niet altijd alles onder controle te willen hebben en accepteer dat dit bij sommige zaken ook nergens voor nodig is. Mediteer en probeer goed te voelen wat je nodig hebt, niet wat je hoofd je ingeeft. Neem wat extra rust om je te focussen op jezelf. Je ergens druk over maken heeft nog nooit een situatie bevordert. Vergeet niet dat je een spiritueel wezen bent en dat je lichaam slechts een omhulsel is. Geef je geest een boost!
Overigens kan wat tijgerbalsem op de slapen of wat lavendelolie rustgevend werken.

Nek of keelpijn
Oorzaak:
Mogelijk een blokkade in het gebied van de keelchakra. Dit chakra staat voor communicatie en expressie. Wanneer we het gevoel hebben dat we niet gehoord worden kan dit chakra blokkeren. Bij het gevoel van niet gehoord worden ontstaat het probleem van niet goed kunnen spreken en uiten. Hiermee stopt de energie waardoor de stroming stagneert. Verder is onze nek de verbinding tussen ons lichaam en hoofd. Het is dus ontzettend belangrijk dat deze verbinding niet blokkeert, omdat dit kan zorgen voor depressie, onzekerheid en pijn.

Oplossing:
Zorg dat jij je weer gehoord voelt! Je bent waarschijnlijk geneigd om weer veilig in je schulp te kruipen, maar hiermee gaat het probleem niet weg. Probeer jezelf te uiten op wat voor manier dan ook. Heb een openhartig gesprek met een dierbare en maak een plan van aanpak. Hoe zet jij jezelf weer op de kaart? Wat heb jij te geven aan de wereld? Dus recht je rug, focus je op je kwaliteiten en maak jezelf belangrijk! Accepteer dat jij ook wat waard ben en geef het aan als iemand over je grenzen heen gaat. Mediteren is ook een heerlijke manier om je op jezelf te focussen. Kies dan voor een meditatie waarin je terug gaat naar je eigen kern en kwaliteiten. Een chakra meditatie voor je keelchakra kan helpen de blokkade op te heffen.

Pijn in de schouders
Oorzaak:
de schouders zijn ontzettend belangrijk. Ze dragen namelijk ons hoofd en nek en dit is een belangrijke taak. Ook geestelijk moeten de schouders veel dragen. Wanneer je teveel moet dragen op emotioneel vlak, kan dit zich uiten in lichamelijke pijn in de schouders. Veel zorgen en regelmatig malen kan dan ook voor serieuze klachten zorgen.

Oplossing:
Breng in kaart welke lasten jij allemaal met je mee moet dragen. Maak desnoods een lijst. Kijk dan goed naar de problemen die je niet op kan lossen of verbeteren en probeer die los te laten. Dit kan je bijvoorbeeld in een klein ritueel doen en het teruggeven aan de aarde, maar elke andere manier is ook goed. Zo lang je maar focust op loslaten wat jou niet verder helpt. Kijk dan ook goed naar de lasten waar je wel wat mee kunt. Bespreek dit met een dierbare en maak een plan van aanpak. Door de problemen aan te gaan en in kaart te brengen zal er al een hele last van je schouders vallen. Schroom niet om hulp te vragen, want samen gaat gemakkelijker dan alleen. Het gevoel dat iemand je steunt kan al een ontzettende verlichting zijn. Gun jezelf vervolgens wat leuks. Beloon jezelf en steun jezelf. Zelf liefde is in deze ook ontzettend belangrijk!

Slapeloosheid of vermoeidheid
Oorzaak:
een nachtje slecht slapen doen we allemaal wel eens. Wanneer je echter wekenlang nauwelijks slaapt dan is het een probleem. Het kan natuurlijk ook dat je wel veel slaapt, maar toch moe blijft. Slaap en vermoeidheidsproblemen zijn bijna altijd te wijten aan een slecht leefpatroon. En dan zeker ook op spiritueel vlak. Hoe langer je in dit patroon zit hoe moeilijker dit te herkennen is, omdat dit veel stress en depressie met zich mee brengt. Doordat je continue met te weinig energie aan je dag begint kan je de dagelijkse hectiek van het leven niet meer dragen. Vol zorgen ga je vervolgens weer naar bed en dan.. lig je wakker.

Oplossing:
Om te beginnen is het handig om wat structuur in je dag aan te brengen. Probeer bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde moment naar bed te gaan en ook weer op te staan. Ook al ben je nog niet moe, ga toch naar bed. Een goed ritme kan al enorm schelen. Zet voor jezelf op een rijtje hoe goed jij voor jezelf zorgt. Schrijf het echt uit om je bewustzijn hierin te vergroten . Om vervolgens goed in slaap te kunnen vallen is een slaapmeditatie heel geschikt!

Je kunt kiezen voor een geleide meditatie (veel te vinden op o.a. youtube), maar je kunt ook mediteren op je ademhaling. Door de gedachtes en stress blijft slapen uit. Naar bed gaan met het idee dat slapen toch niet lukt is een grote oorzaak. Probeer daarom je gedachten te focussen op enkel je ademhaling:
1) zorg dat je ontspannen en warm ligt en sluit je ogen.
2. Span je hele lichaam aan voor 10 seconden en laat vervolgens in één keer los. Zo zak je gemakkelijk in de ontspanning.
3. Luister naar je ademhaling en focus enkel en alleen daar op. Vervolgens ga je uitademen via elk deel van je lichaam. Op elke ademhaling visualiseer je dat dit deel in slaap valt. Begin bijvoorbeeld bij je tenen, daarna je voeten, kuiten enzovoort. Werk zo rustig omhoog en voel hoe je lichaam steeds dieper zakt. Vaak ben je voor je bij je hoofd bent aangekomen al in slaap gevallen. Is dat niet zo, herhaal deze oefening dan.

Huidproblemen
Oorzaak:
Acne, eczeem, bultjes en uitslag. Ineens heb je last van een slechte huid en het lijkt spontaan uit het niets op te komen zetten. Dit lijkt natuurlijk iets negatiefs, maar op spiritueel vlak heeft dit ook een positieve betekenis. Het staat namelijk voor een spirituele ontwaking. Heb je dus net een groot spiritueel inzicht gehad of sta je op het punt om je levenspatronen aan te passen? Dan zou het heel goed kunnen dat dit van invloed is op je huid. Je kunt het zien als een soort energie uitbarsting in de huid.

Oplossing: Het is belangrijk dat je emoties weer in balans komen. Dit kan je het beste doen door je emotionele lichaam te zuiveren. Je zult gauw merken dat je huid hierdoor weer rustig wordt. Je kan bijvoorbeeld je innerlijke rust weer vinden met een meditatie, maar probeer ook goed te bedenken welke emoties je los wil laten. Dit kan je bijvoorbeeld in een ritueel doen. Zelfreflectie is erg belangrijk bij een emotionele reiniging. Ga de confrontatie met jezelf aan en kijk goed naar binnen. Wat maakt je gelukkig en wat niet? Wat moet je loslaten en kan je dat? Hoe ver zit je in het proces om weer in je kracht te staan?

Darmklachten
Oorzaak:
Niet naar de WC kunnen of juist te vaak moeten. Het is een heel vervelend probleem. Spiritueel gezien kunnen je darmen verbonden zijn met angst. Ben je bang voor iemand of de situatie die je te wachten staat? Grote kans dat dit van invloed is op je darmflora. Heftige emoties kunnen ook invloed hebben op de darmen.

Oplossing: Om je emoties te reinigen kun je de tips hierboven van huidproblemen gebruiken. Verder is het belangrijk dat je jouw angsten in kaart brengt. Ook hier is zelfreflectie dus belangrijk. Je angsten kun je enkel verliezen door ze te overwinnen.
Een praktische natuurlijke tip: een eetlepel olijfolie kan goed helpen als je verstopt zit.

Maag klachten
Oorzaak:
Brandend maagzuur en pijn zijn niet leuk. Vaak kan een blokkade in de maagchakra / zonnevlecht hier de oorzaak van zijn. Dit chakra staat voor je zelfbeeld en als die niet oké is dan kan dit maagklachten veroorzaken. Onzekerheden en een slechte discipline kunnen een blokkade veroorzaken. Vaak gaan maagklachten dan ook gepaard met emotionele uitbarstingen.

Oplossing:
Zorg dat je zonnevlecht weer gaat stromen! Dat kan je doen met een gerichte chakrameditatie. Kijk hiervoor even op o.a. youtube voor goede muziek. Geel symboliseert dit chakra en door je op die kleur te focussen kan dit al ontzettend helpen. Maak verder gebruik van bijpassende edelstenen om je zonnevlecht te openen. Acceptatie is het sleutelwoord voor je zonnevlecht dus accepteer wat is en probeer vooruit te kijken. Er zijn ook zeer geschikte ademhaling en yoga oefeningen om dit chakra te openen.

Rugklachten
Oorzaak:
lage rugpijn is vaak gevestigd langs de ruggengraat. De ruggengraat is je fundament waar je op leunt. Wanneer je voor een grote uitdaging komt door bijvoorbeeld een scheiding, verlies van een dierbare of baanverlies kan je het gevoel van zekerheid verliezen. Deze emoties van onzekerheid kunnen klachten in de rug veroorzaken.

Rugpijn in het midden van de rug kan komen door gevoelens van verraad. Iemand steekt figuurlijk een mes in je rug. Het kan ook zo zijn dat iemand je lastig blijft vallen terwijl je daar niet van gediend bent. Je voelt je onder druk staan en dit veroorzaakt vervelende klachten.

Als je pijn hebt boven in de rug dan heeft dit weer een andere oorzaak. Deze staat namelijk in verbinding met je hartchakra. Het kan dan zijn dat je te weinig liefde voelt of geeft. Dit kan ook boosheid en gevoelens van onrecht opwekken. Als je hartchakra blokkeert kan je klachten krijgen in de bovenkant van je rug.

Oplossing:
Het belangrijkste bij alle drie de pijnen is om weer in je kracht te komen staan en je hartchakra te laten stromen. Je hartchakra kan je openen Je hartchakra is net als je rug het centrale stelsel en heeft dus invloed op je hele lijf. Je hartchakra openen betekend je ego dempen. Je gaat voor zuivere liefde en vooral zelfliefde. Echt leven vanuit je hart. Probeer bij jezelf na te gaan wat jou gelukkig maakt en wanneer je dat bent kwijt geraakt. Door jezelf gelukkig te maken kom je weer in je kracht te staan, en dat is precies wat je nodig hebt. Er zijn ook chakra meditaties die je kan gebruiken (kijk hiervoor op bijv. youtube) en maak gebruik van liefdevolle edelstenen zoals rozenkwarts en groene fluoriet.

9 reacties op “De spirituele betekenis van lichamelijke klachten”

 1. Hallo,
  Ik heb een vraag
  Ik was op zoek naar informatie over energetische blokkades en lichamelijke klachten die daar bij horen.
  De uitleg op jouw site was precies wat ik zocht.
  Is er een boek waar deze informatie uitkomt?
  Of een site? Ik ben op zoek naar een uitgebreid naslag werk met een uitleg voor een oplossing erbij zoals beschreven op je site. Ik hoor graag van je.

  Vriendelijk groet,
  Simone Looman

 2. Ik zit met heel veel pijn weinig energie en chronische hyperventilatie
  Men zegt dat ik psychosomatische pijnstoornis heb
  Ik slik diazepam om te kunnen slapen
  Overdag moet ik alles gedoseerd doen want een beetje boodschappen doen kan me al teveel zijn
  Soms heel soms lukt het om de dag wat positiever Door te komen maar alles vreet energie
  Ik wil zowieso van de pillen af
  Ook slik ik al bijna 20 jaar antidepressiva

  1. Rob van Abeelen

   Hoi Ine,

   Het lijkt een beetje of ik naar een korte omschrijving van mezelf zit te kijken , ik ben 57 en heb vanaf mijn 16 jaar zware hyperventilatie aanvallen gehad , soms meerdere per dag , ik slikte hiervoor diazepam , 100 to 120mg per dag voor ongeveer 30 jaar , toen vertelde een dokter me pas dat ik daar mee moest stoppen , aangezien de pillen ook als spier ontspanner werkte voor mijn dubbele hernia , waar ik ook nog eens zware pijnstillers voor slikte ,moest ik naar iets anders zoeken , ik ben uitgekomen op CBD olie voor de pijn en mijn chronische hyperventilatie heb ik bijna volledig onder de knie gekregen door , onder andere een boekje over ” Transformational Breathing ” te lezen , te mediteren en vooral te begrijpen wat hyperventilatie is en waarom je hyperventileerd en dan samen met dat transformational breathing er in te gaan , dus gewoon zo’n aanval laten komen of zelf forceren en dan je lichaam resetten. Je kunt aan hyperventilatie niet doodgaan dus , als je verder geen hartkwaal of zo hebt , hoef je nergens bang voor te zijn , heel moeilijk , ik weet het , maar echt , ik weet uit ervaring dat het werkt , als je “Transformational Breathing “googled dan kun je er vanalles over vinden , inclusief begeleiders die je verder kunnen helpen op je pad , Veel Liefde toegewenst.

 3. Ik moet zeggen dat ik ook altijd heel veel pijn laag in m’n rug heb gehad, maar sinds ik mijn sta kruk voor actief dynamisch werken gebruik achter mijn bureau is dit al stukken minder. Wellicht een tip voor anderen die hier last van hebben.

  Groetjes, Anne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *